Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

«This Machine» The Dandy Warhols

Οι Dandy Warhols, το -ψυχεδελικών αποχρώσεων- ροκ συγκρότημα που σχηματίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90, επιστρέφουν στον χώρο της δισκογραφίας με ολοκαίνουργια δουλειά, που φέρει τον τίτλο «This Machine».
Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012
Ο Courtney Taylor και ο Pete Holmstrom ίδρυσαν τους Dandy Warhols στο Πόρτλαντ -βορειοδυτικά της πολιτείας του Όρεγκον, κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό- το 1994 και από τότε δεν σταμάτησαν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα με τις πετυχημένες ποπ μελωδίες τους, τους σαρκαστικούς στίχους αλλά και την εκκεντρική αισθητική τους.
Οι ίδιοι λένε πως δημιούργησαν το συγκρότημα σαν μια ομάδα φίλων που «χρειάζονταν μουσική για να συνοδεύει τα ποτά τους». Ο David Bowie έχει δηλώσει φαν τους ήδη από το 2000. Δύο χρόνια αργότερα τους ζήτησε να ανοίξουν την συναυλία του και το 2003 τραγούδησαν από κοινού το «White light/white heat».
Στην μέχρι τώρα πορεία τους δεν μπορούμε να πούμε ότι απέκτησαν την φήμη ενός συγκροτήματος πρώτου μεγέθους, αλλά το ότι παραμένουν επί σειρά ετών στην δισκογραφία ηχογραφώντας ανελλιπώς τραγούδια, αποτελεί σημαντικό συστατικό για μια σταθερά καλή πορεία στη μουσική βιομηχανία. Στην χώρα μας έγιναν πασίγνωστοι κάπου στις αρχές του 2000, όταν το «Bohemian Like You» -το οποίο εκτόξευσε την μπάντα στις παγκόσμιες λίστες των charts, ακουγόταν παντού ακατάπαυστα, ενώ -επίσης- συνόδεψε το διαφημιστικό σποτ εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.
Εκπληκτικό εξώφυλλο από τον Hickory Mertsching, ζωγράφο που τον χαρακτηρίζει η σχέση της φύσης και του ανθρώπου, στολίζει το νέο άλμπουμ, που κάνει την έναρξή του με το «Sad Vacation», κομμάτι που κεντρίζει το ενδιαφέρον θέλοντας να δηλώσει την αλλαγή πλεύσης της μπάντας. Τα πλήκτρα της Zia McCabe παίρνουν την θέση του μπάσου και μας οδηγούν στα «The Autumn Carnival» και «Enjoy Yourself», που δημιουργούν μια σύνθεση upbeat mood.
Το «Alternative Power to the People» είναι μια rave-up guitar jam δημιουργία στην οποία ο Courtney Taylor -παίζοντας με μαεστρία την κιθάρα του- νιώθεις ότι παράγει δέσμες λέιζερ μέσα από το χειριστήριο διαστημοπλοίου. Η σκοτεινή μπαλάντα «Well They're Gone», με βαθιά φωνητικά και αρκετή δόση συναισθήματος, ρίχνει τους τόνους και οδηγεί στο μελωδικό «Rest Your Head» που θυμίζει αρκετά την εποχή των μεγάλων επιτυχιών του συγκροτήματος. Στο χαρούμενο «16 Tons» και το ρυθμικό «I Am Free» προθερμαίνονται οι κιθάρες για να μπουν δυναμικά στο ενδιαφέρον «Seti vs. the Wow! Signal». Το ψυχεδελικό μοιρολόι «Don't Shoot She Cried» μας αφήνει στην αγκαλιά της ονειρικής μπαλάντας «Slide», που οδηγεί σε ιδανική έξοδο.
Συνοψίζοντας, το «This Machine» -το όγδοο άλμπουμ των Warhols και πρώτο τους έπειτα από τέσσερα χρόνια- έχει πειραματικό - ψυχεδελικό χαρακτήρα, και διαφοροποιείται από τις μέχρι τώρα δουλειές τους αφού δεν περιέχει το τραγούδι που θα κάνει τη διαφορά και θα παίζεται ασταμάτητα σε διαφημίσεις και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Παρόλα αυτά, τα έντεκα κομμάτια του άλμπουμ χωρίς να έχουν ανάμεσά τους επιτυχίες όπως οι «Get Off», «Godless», «Not If You Were The Last Junkie On Earth», αποτελούν μια άρτια δουλειά σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες.
Οι Dandy Warhols είναι μία μεγάλη μπάντα και αυτό φαίνεται από τις επιλογές τους και από το πώς καταφέρνουν να κάνουν τον κόσμο να μιλάει για αυτούς, ακόμα κι όταν δεν είναι στις καλύτερες στιγμές τους. Στις 12 Ιουλίου θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε -μαζί με τους νέους τους ήχους- ζωντανά στο θέατρο Λυκαβηττού, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας τους.

                        http://www.youtube.com/watch?v=cYJXlJssm14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου